Program

Predstavljamo kompaniju Energy Net, generalnog pokrovitelja 51. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH
Energy Net – General patron of the 51st International HVAC&R Congress and Exhibition

Virtuelna sala 1 • Virtual hall 1

Snimljene prezentacije • Recorded presentations

sala 1 gs

Virtuelna sala 2 • Virtual hall 2

Vebinari i paneli • Webinars and panels

sala 2 sajt

Sreda, 2. decembar • Wednesday, December 2

 ep

Vebinar vodi: Miloš Kostić, Energetski portal, Beograd

Da bismo uspeli da uhvatimo korak sa vremenom i podstakli razvoj elektromobilnosti u Srbiji, neophodno je da upoznati javnost sa prednostima ugradnje električnih punjača za elektrovozila. Na vebinaru učesnici će moći da čuju sve o načinima punjenja kao i o potrebi smanjenja zagađenja vazduha koje se postiže ne samo korišćenjem električnih vozila, za čiju masovnu upotrebu je potrebna razvijena mreža punjača, već i napajanjem punjača pomoću obnovljivih izvora energije (OIE). Odličan primer spoja elektromobilnosti i primene OIE predstavlja upravo solarni punjač.

Prijavite se za vebinar i saznajte šta solarni punjač donosi vašoj kompaniji i kako može podstaći razvoj vašeg poslovanja.

Dodatna korist prisustva na vebinaru: predstavljanje sistema za naplatu korišćenja mesta za punjenje elektrovozila – kako osigurati svoje poslovanje tako da odoli vremenu u kom nas očekuju značajne promene u sektoru saobraćaja, kako uvećati vrednost objekta ili usluge u ponudi i na koji način razviti sopstveni biznis u oblasti elektromobilnosti.

registration

Četvrtak, 3. decembar • Thursday, December 3

 kghModeratori Petar Vasiljević, Bojan Bogdanović, Komitet za daljinsko grejanje i hlađenje Društva za KGH Srbije. 

Sistemi daljinskog grejanja (SDG) u Srbiji igraju veoma značajnu ulogu u obezbeđenju stabilnosti i održivosti celokupnog energetskog sistema Srbije. To se posebno odnosi na period u grejnoj sezoni kada ispadi i havarije u jednom delu energetskog sektora značajno utiču na druge i mogu dovesti do raspada celog sistema. U prošlim decenijama, od početka rada SDG, uložena su velika sredstva u izgradnju sistema, ugašen je veliki broj kotlarnica i smanjeno zagađenje, rasterećen elektroenergetski sistem od neprihvatljivog načina grejanja na električnu energiju itd. Ipak, potencijali koje pruža daljinsko grejanje za dalje unapređenje životne sredine, ugodnosti korisnika, snabdevane obnovljivom i čistom energijom urbanih gradskih jezgara, nisu ni blizu iskorišćeni u punom potencijalu. Radna grupa Vlade Srbije za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha je prepoznala ovaj kapacitet samog sistema i kao jednu od mera za unapređenje kvaliteta vazduha odredila i proširenje sistema daljinskog grejanja.

Ovaj panel ima za cilj da pomogne u sagledavanju postojeće situacije, korelacije između kvaliteta vazduha i unapređenja sistema daljinskog grejanja, izazove koji se nalaze pred sektorom energetike, barijere koje sprečavaju brži napredak u ovim oblastima, prostor za unapređenje kao i predloge mera i mogućnosti da se podrže pojedine neophodne aktivnosti.

Danas je daljinsko grejanje sa proizvodnim kapacitetima od 6.500 MW zastupljeno sa 25% udela u ukupnom kapacitetu grejanja Srbije. Preostale tri četvrtine tih kapaciteta čini individualno grejanje a za te potrebe koriste se kao primarni energent: lož-ulje, mazut, ugalj, ogrevno drvo i gas. Individualne kotlarnice koje koriste lož-ulje, mazut i ugalj starosti su trideset i više godina sa zastarelom tehnologijom i neadekvatnim održavanjem. Samim tim efikasnost tih postrojenja je na niskom nivou a produkti sagorevanja koji nastaju u procesu rada u značajnoj meri generišu zagađenost vazduha u gradovima.

Poslednjih godina u Srbiji se uspešno realizuju projekti modernizacije i racionalizacije Sistema DG i grejnih sistema institucija posebnog značaja (škole, vrtići, domovi zdravlja i bolnice) koji se finansiraju iz MFI i sredstvima budžeta (Kancelarija za javna ulaganja). U značajnom delu tih projekata vrši se i supstitucija fosilnih goriva obnovljivim energentom – drvnom sečkom, ali je neophodno primenjivati i ostale dokazane tehnologije kao što su solarna termalna, toplotne pumpe, geotermalna, biogas, energija iz spaljivanja komunalnog otpada ali i otpadna toplota iz industrijskih procesa.

Samim modernizacijama i racionalizacijama uz primenu OIE, SDG predstavljaju značajan potencijal za priključenje objekata koji su se do sada grejali iz neefikasnih kotlarnica koje koriste fosilna goriva.

Ukoliko se ti objekti primenom mera za povećanje EE – „OBUKU“ i time smanji potrebna količina toplote za grejanje za 30–40% stvoriće se uslovi za efikasno priključivanje na sistem DG uz ostvarivanje benefita (bez troškova participacije) za same potrošače. Time bi se postigli značajni pozitivni rezultati u cilju smanjivanja emisije štetnih gasova i obezbeđivanje čistijeg vazduha u gradovima Srbije. Priboj je prvi grad koji je na putu da to postigne. Mera povećanja udela daljinskog grejanja u gradovima je sadržana u deklaraciji UN čiji je cilj smanjenje globalnog zagađenja a EU je taj cilj sprovodi kroz program rada organizacije „Euroheat & Power“ koji je usvojen na Pariskoj konferenciji.

Panelisti:

– prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, potvrđeno
– Dejan Stojanović i Dušan Macura, Poslovno udruženje toplana Srbije – TOPS, potvrđeno
– Ministarstvo energetike, TBC
– Ministarstvo zaštite životne sredine, TBC
– Paul Voss, EUROHEAT & Power, potvrđeno
– Lili Rijahi, UNEP, TBC
– Sonja Malićević, IRENA, TBC
– Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj, potvrđeno
– Goran Smiljanić, JKP „Beogradske elektrane“, potvrđeno 
– Đorđe Vuković, Kancelarija za javna ulaganja, TBC
– Dr Alojz Poredoš, Udruženje toplana Slovenije, potvrđeno

registration

 

ep

Vebinar vodi Tamara Zjačić, Energetski portal, Beograd

Alat koji se nedavno pojavio i na našem tržištu pod brendom charge&GO obuhvata veb platformu i aplikaciju za iOS i Android koji omogućavaju naplatu korišćenja mesta za punjenje električnih vozila. Pomoću pametne platforme i mobilne aplikacije charge&GO olakšana je pretraga punjača, početak i završetak punjenja vozila, praćenje trenutne sesije punjenja i pregled svih sesija punjenja, a plaćanje je beskontaktno, znatno pojednostavljeno i bezbedno što je takođe u skladu sa merama uvedenim radi sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Korisnicima platforme su na raspolaganju ne samo punjači u mreži charge&GO već i više od 100.000 punjača u Evropi zahvaljujući partnerstvu sa vodećom finskom kompanijom Virta u oblasti elektromobilnosti. Na vebinaru biće više reči o svim karakteristikama platforme, o tome ko su korisnici, kako funkcioniše platforma i načinima registrovanja.

registration

Petak, 4. decembar • Friday, December 4

 strucno obrazovanje

Panel časopisa E-Magazin NOVA 

Savremeno stručno obrazovanje na svim nivoima, u formalnom i neformalnom obliku zasniva se na potrebama tržišta rada i prati sve promene ekonomskog i tehnološkog razvoja društva. Osnovni cilj stručnog obrazovanja je da svakom pojedincu pruži mogućnost zapošljavanja i adekvatnu osnovu za kontinuirani profesionalni razvoj. Taj cilj se realizuje kroz sticanje relevantnih kompetencija odnosno znanja, veština i profesionalnih stavova neophodnih za zapošljavanje i rad u određenom području rada. Odgovore na pitanja na koji način stručno obrazovanje reaguje na izazov dinamičnih tehnoloških promena, kako prilagoditi programe nastave i učenja zahtevima kompanija, kako ići korak ispred potreba tržišta rada i koja su to zanimanja budućnosti, pokušaće u panel diskusiji da artikulišu njeni učesnici – predstavnici državnog i privatnog sektora visokog obrazovanja, predstavnici srednjeg stručnog obrazovanja, provajderi obuka i predstavnici kompanija. 

Panel diskusiju organizuje E-Magazin NOVA u saradnji sa Društvom za KGH, pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS). E-Magazin NOVA je elektronski časopis koji nudi aktuelne informacije iz oblasti obrazovanja, privrede i zapošljavanja i pruža podršku mladim ljudima, fakultetima, školama i poslodavcima, odnosno svima koji traže priliku da ojačaju postojeća ili uspostave nova partnerstva.

Panelisti:

 • Dušica Jovanović, direktor, „Politehnika“ - škola za nove tehnologije, Beograd
 • Prof.dr Vladimir Tomašević, dekan, Fakultet za inženjerski menadžment, Beograd
 • Olivera Gvozdenov, direktor, Klett EDU škola, Beograd
 • Prof. dr Miroslav Kljajić, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu

registration

GRENEF banner 1600x400 2020 11 11 new

Ispred redakcije časopisa GRENEF - Građevinarstvo&Energetska Efikasnost, arh. Danica Laćarac će voditi prezentaciju i diskusiju na temu

Zelena infrastruktura – uticaj na energiju objekta

Sa aspekta energetske efikasnosti objekta potrebno je postići više od jednog cilja: smanjenje potrošnje energije, redukciju emisije gasova staklene bašte, kao i postizanje željenog nivoa komfora i kvaliteta vazduha u objektima.

To su neki od primarnih parametara na koje se efikasnost direktno odnosi. Jedan od načina efikasnog uticaja na te, ali i mnoge druge parametre, jeste i primena zelene infrastrukture. Primenom zelenih krovova i zidova postižu se značajne uštede energije, pri čemu se pozitivan uticaj dalje širi na mikrocelinu u okviru koje se objekat nalazi, a zatim se on prenosi i na kompletnu teritoriju grada.

registration

 imiVebinar vode Nikola Poznanović, IMI International, Beograd i Gjorgija Nastasevski, IMI International, Severna Makedonija

registration


 

 

FORUM • Poboljšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača
Session 5 • Improving Energy Efficiency in Climate and Ozone Friendly Latest Refrigeration Technologies

grb srbije This session is sponsored by the Ministry Environmental Protection of Serbia 
and UN Environment OzonAction 
as part of Serbia’s HCFC phase-out management plan (HMPP)
unenv
 • Novi metod za jednovremeno merenje lokalnog koeficijenta prelaza toplote i vizualizacija dvofaznog strujanja u pločastim razmenjivačima toplote
  A new method for simultaneous measurements of local heat transfer coefficients and visualization of two-phase flow in plate heat exchangers
  Pega HRNJAK, University of Illinois, Urbana, USA

 • Izazovi pri izboru budućih radnih fluida za visokotemperaturne toplotne pumpe
  Challenges when selecting future proof working fluids for high temperature heat pumps
  Alexander Cohr PACHAI, Sabroe Factory by Johnson Controls, Denmark

 • Rješenja za budućnost komercijalnog hlađenja u sektoru maloprodaje hrane
  Future-Proof Solutions for Food Retail Refrigeration
  Dinko UZELAC, Laurentiu LEMNIAN, Emerson

 • Testiranje uticaja sistema za predhlađenje vodenom maglom na efikasnost rada vazdušnog hladnjaka
  Testing of the influence of the spray cooling system on the air cooler efficiency
  Milena OTOVIĆ, Uroš MILOVANČEVIĆ, Srbislav GENIĆ, Nenad MITROVIĆ, Vladimir ČERNICIN, Srđan OTOVIĆ, Milan ANTIĆ,
  Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

 • Termodinamička optimizacija kaskadne toplotne pumpe
  Thermodynamic optimization of cascade heat pump
  Ivana KOVAČEVIĆ, Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

 • Eksergetska analiza grejanja objekta geotermalnom toplotnom pumpom voda-voda
  Exergy analysis of building heating with a groundwater source heat pump
  Ružica TODOROVIĆ, Milan GOJAK, Miloš BANJAC, Nedžad RUDONJA,
  Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

 • “FAT” ispitna stanica rashladnih agregata “Mayekawa SRB”
  Factory Acceptance Testing Room of Chiller Units “Mayekawa SRB”
  Srđan ANDREJEVIĆ, KLIMA d.o.o., Smederevo

Zakonodavne opcije i politika o HFC-ima u Srbiji i evropska regulativa o f-gasovima
HFC policy & legislative options in Serbia and European „F“ gas legislation

 • Amandman iz Kigalija za smanjenje potrošnje HFC supstanci
  Kigali Amendment for HFC phase-down
  Halvart KOEPPEN, UNEP OzonAction

 • Standardi i zakonodavstvo u oblasti hlađenja i klimatizacije u Republici Srbiji
  Standards and legislation in the field of refrigeration and air conditioning in Republic of Serbia
  Slobodan PEJKOVIĆ, Filter-Frigo d.o.o., Beograd
 • Implementacija Montrealskog protokola u Republici Srbiji i aktivnosti u servisnom sektoru rashladnih i klima uređaja
  Implementation of the Montreal Protocol in the Republic of Serbia and activities in the RAC service sector
  Bojana RADESKI, Republic of Serbia, Ministry of Environmental Protection

 • Opšta razmatranja – Eko dizajn i f-gasovi
  General Considerations – EcoDesign and F-gas
  RHOSS, Italy

 • Održiva budućnost rashladnih sredstava u industriji KGH
  Sustainable Future of Refrigerants in HVAC Industry
  Hrvoje KRAPANIĆ, Daikin, Zagreb, Croatia

Rashladne mašine i sistemi
Refrigeration machines and systems

 • Analiza rada toplotne pumpe vazduh-voda
  Air-to-water heat pump operation analysis
  Ljubomir MALIĆ, Aleksandra PAUNOVIĆ, Uroš MILOVANČEVIĆ, Milena OTOVIĆ, Vladimir ČERNICIN, Aleksandra SRETENOVIĆ,
  Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

 • Toplotna pumpa pogonjena gasnim motorom (GEHP) za zgradu sa gotovo nultom energijom (nZEB): Tehnološki vodič
  Gas Engine Driven Heat Pump (GEHP) for Nearly Zero Energy Building (nZEB): Technology guide
  Adriana DARDES, TecnoCasa, Italy

 • Karakteristike R718 termičkih sistema i mogućnosti primene u rashladnim mašinama / toplotnim pumpama za klimatizaciju zgrada
  Characteristics of R718 thermal systems and possibilities for implementation in refrigeration / heat pump systems in buildings
  Aleksandar GJERASIMOVSKI, Maja SHAREVSKA, Natasha GJERASIMOVSKA, Monika SHAREVSKA, Milan ŠAREVSKI,
  Faculty of Mechanical Engineering, Cyril and Methodius University, Skopje, Macedonia

 • Uticaj smrzavanja u industrijskim uslovima na kvalitet jagode
  Effect of freezing in the industrial conditions on quality of strawberry fruit
  Snežana STEVANOVIĆ1, Uroš MILOVANČEVIĆ2, Milena OTOVIĆ2, Dragan MARKOVIĆ2, Tijana UROŠEVIĆ1
  1 Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Belgrade, Serbia, 2 Faculty of Mechanical Engineering, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

Studentski radovi u redovnom programu i u Nacionalnom studentskom takmičenju

 • EKSPERIMENTALNA I NUMERIČKA ANALIZA TERMIČKOG KOMFORA U STAMBENOM OBJEKTU
  EXPERIMENTAL AND NUMERICAL ANALYSIS OF THERMAL COMFORT IN A RESIDENTAL BUILDING
  Gabor BEREC, Faculty of technical sciences, Novi Sad
  (mentor: prof. dr Aleksandar Anđelković)
 • PROVERA TOPLOTNIH KARAKTERISTIKA OREBRENOG GREJNOG TELA
  CHECKING OF THERMAL CHARACTERISTICS OF A FINNED RADIATOR
  Emir NOVALIĆ, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, Niš
  (mentor: prof. dr Mića Vukić)
 • PRIMENA PRIJEMNIKA SOLARNE ENERGIJE I TOPLOTNE PUMPE U SISTEMU GREJANJA NA PRIMERU BOLNICE U PIROTU
  SOLAR ENERGY RECEIVER AND HEAT PUMP APPLICATION IN HEATING SYSTEM OF A HOSPITAL IN PIROT
  Branka RADOVANOVIĆ, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, Niš
  (mentor: prof. dr Velimir Stefanović)

Studentski radovi samo u Nacionalnom studentskom takmičenju

 • ENERGETSKA ANALIZA TERMOTEHNIČKIH SISTEMA U PORODIČNOJ KUĆI
  ANALYSIS OF ENERGY EFFICIENCY IN A FAMILY HOUSE IN BELGRADE
  Nemanja MILINKOVIĆ, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd
  (mentor: doc. dr Aleksandra Sretenović)

 

Virtuelna sala 3 • Virtual hall 3

Kafe klub • Caffe club

networking

Next Event

51th HVAC&R Congress and Exhibition
December 2–4, 2020

About Us

The largest HVAC&R congress and exhibition in this part of Europe.

Stay connected on:

 

Contacts

For more information on
51th HVAC&R Congress and Exhibition
please contact us:
  office(a)smeits.rs
  +381 11 3230 041
  +381 11 3231 372
  Kneza Miloša 7a/II,
11000 Belgrade, Serbia