Otvaranje 50. KGH

50 kongres nova glava

Svečano otvaranje 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH

Uz pratnju gudačkog sastava Constantinos, hor Osnovne škole „Ivo Andrić“ iz Beograda otpevao je Himnu Srbije. Nakon što su deca profesoru Branislavu Todoroviću poklonila veliku čokoladu, počelo je svečano otvaranje jubilarnog 50. Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH. Tekst prof. Bratislava Blagojevića čitala je gospođa Ivana Milenković.

Jubilarni, 50. Međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju – KGH, lepa je prilika za sumiranje svega značajnog u nauci i struci KGH u poslednjih pola veka. Velika je i dragocena riznica znanja prenesena mnogim generacijama mladih inženjera i istraživača, kao i pravim profesionalcima struke.Svečanom otvaranju predsedavali su prof. dr Branislav Todorović, prof. dr Bratislav Blagojević i dr Milovan ŽivkovićNeka ova ceremonija otvaranja oživi sve vaše lepe uspomene sa proteklih kongresa. A sada, dame i gospodo, jedan od osnivača i spiritus movens kongresa svih ovih godina, legenda KGH, profesor Branislav Branko Todorović.Prof. dr Branislav Todorović


youtube

Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije – SMEITS, u čijem je sastavu Društvo za KGH kao jedno od sedam strukovnih društava, od samog početka, sada već daleke 1970. godine, značajno doprinosi uspešnoj organizaciji i razvoju kongresa i prateće izložbe. Tako će biti i ubuduće. Reč ima prof. dr Bratislav Blagojević, predsednik Upravnog odbora SMEITS-a.Prof. dr Bratislav Blagojević


youtube

Ideja o organizaciji seminara o KGH rodila se na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Časna je bila dužnost profesora i asistenata, poslediplomaca i doktoranada, da rezultate svog naučno-istraživačkog rada predstave prvo na ovom skupu. Do danas i ubuduće. U ime Mašinskog fakulteta govori profesor Radivoje Mitrović, dekan fakulteta.Prof. dr Radivoje MitrovićDugo i brižljivo negovana tradicija međunarodne saradnje donosila je uvek nesebičnu podršku kongresu od strane vodećih svetskih organizacija u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja. I danas su sa nama. Američko udruženje inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju – ASHRAE i predsednik Darryl Boyce.Darryl Boyce, ASHRAEDruštvo za KGH Srbije punopravni je član Evropske federacije društava za grejanje, hlađenje i klimatizaciju REHVA, ispred koje govori predsednik, Frank Hovorka.Frank Hovorka, REHVASrbija je jedna od zemalja osnivača Međunarodnog instituta za hlađenje (1908). Društvo za KGH Srbije punopravni je član ove institucije, koju predstavlja direktor, Didier CoulombDidier Coulomb, IIRDruštvo za KGH Srbije još od 2011. godine učestvuje u sprovođenju Montrealskog protokola Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine – UNEP, koji predstavlja regionalni koordinator ECA mreže, Halvart Koepen.Halvart Koepen, regionalni koordinator ECA mreže, UN Environment ProgrammeSvih ovih godina, radovi sa kongresa objavljivani su u zbornicima radova. Događanja na kongresu i ocena uspešnosti kongresa bili su predmet obimnog teksta u svakom prvom broju časopisa „KGH“ naredne godine. Sve to predstavljalo je dragocenu građu za izradu monografije „Pedeset godina Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH, 1970–2019“, koja je pred vama. O monografiji govori doktor Milovan Živković, priznati stručnjak iz oblasti KGH i potpredsednik SMEITS-a.Dr Milovan Živković


youtube

Izložba proizvođača opreme i njihovih zastupnika, projektantskih kuća i renomiranih izvođača radova, prati kongres od samog početka. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo na saradnji svim dosadašnjim učesnicima izložbe, sponzorima i generalnim pokroviteljima kongresa. Očigledno je, da nije samo poslovni interes istrajno okupljao ove zaljubljenike u struku i kongres. Zahvaliće Slobodan Pejković, član Upravnog odbora Društva za KGH i dugogodišnji učesnik kongresa.Slobodan Pejković


youtube

Jedan od najvećih svetskih proizvođača opreme za klimatizaciju i ventilaciju, i najpoznatijih brendova u oblasti KGH, švedska kompanija Systemair, već dugi niz godina ima zapažen nastup na kongresu i izložbi. Kako u pogledu transfera visokih tehnologija za objekte u zemlji i inostranstvu, gde su angažovane srpske kompanije, tako i u pogledu šireg povezivanja naše i švedske struke i nauke o KGH. Čast nam je da je ova kompanija prihvatila da bude generalni pokrovitelj jubilarnog 50. kongresa i izložbe o KGH. Želimo im puno uspeha u budućem radu.

Sa posebnim zadovoljstvom najavljujem da je sa nama ambasador Kraljevine Švedske i veliki prijatelj Srbije, njegova ekselencija gospodin Jan Lundin, koji se obratio u ime generalnog pokrovitelja jubilarnog kongresa, kompanije Systemair.

Nj.e. Jan Lundin i Mirjana Sofrenović, Systemair


youtube

Povodom velikog jubileja, 50. Kongresa o KGH, profesoru Branislavu Todoroviću, predsedniku Društva za KGH, dodeljuje se „Priznanje za izuzetan doprinos razvoju struke KGH i dugogodišnju podršku kongresu o KGH, 1970-2019“. Priznanje će uručiti profesor Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a i potpredsednik Društva za KGH.Prof. Bratislav Blagojević i prof. Branislav Todorović

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije, uručiće priznanja međunarodnim organizacijama za podršku i afirmaciju kongresa u svetu, srpskim fakultetima za nemerljivu ulogu u školovanju inženjera za struku KGH i doprinos nauci KGH uopšte, kao i domaćim organizacijama za institucionalnu podršku i dugogodišnju uspešnu saradnju.ASHRAE, Darryl Boyce, predsednik
 REHVA, Frank Hovorka, predsednik

IIR, Didier Coulomb, direktor

UNEP, Halvart Koeppen, regionalni koordinator ECA mreže

Mašinski fakultet u Beogradu, prof. Radivoje Mitrović, dekan

Mašinski fakultet u Nišu, prof. Nenad T. Pavlović, dekan

Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, prof. Rade Doroslovački, dekan

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu, prof. Vesna Ranković, prodekan

Poljoprivredni fakultet u Beogradu, prof. Dušan Živković, dekan

Akademija inženjerskih nauka Srbije, prof. Branko Kovačević, predsednik
Savez inženjera i tehničara Srbije, dr Milovan Živković, potpredsednik

Sava Centar Beograd, Rade Hinić


Pored organizacija, Društvo za KGH Srbije izražava zahvalnost i odaje priznanje pojedincima za trajnu posvećenost nauci i struci KGH, za zasluge na unapređenju i afirmaciji kongresa i izložbe, kao i za veliki lični doprinos razvoju i ugledu društva u celini. Priznanja nagrađenima uručio je prof. Branislav Todorović.
Marija S. Todorović

Nenad Đajić

Živojin Perišić

Predrag Hrnjak

Peter Novak

Ištvan Vanjur

Bratislav Blagojević

Alexander Pachaipriznanje slobodan pejkovic

Slobodan Pejkovićpriznanje branislav dzinic

Branislav Džinić

Željko Jergović

Milovan Živković

Petar Vasiljević

Srbislav Genić

Zoran Stajić

Ioan Silviu Doboši

Goran Kolić

Franc Kosi

Biserka Švarc

Dušan Golubović

Miloš Galebović, u čije ime priznanje preuzima Jelena Galebović, ćerka

Dragomir Šamšalović

Milovan Mavrak

Željka Vuković

Zorica Vojinović

Dragan Šoškić

Risto Ciconkov

Nenad MiloradovićOvim je završena ceremonija otvaranja 50 Međunarodnog kongresa i izložbe o KGH.

 

Pedeseti međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju (KGH), održavaju se od 4. do 6. decembra 2019. godine u Sava centru u Beogradu. Teme Kongresa su nova rešenja na bazi obnovljivih izvora energije, pre svega energije Sunca i geotermalne energije; moderni sistemi gradskih sistemi grejanja i hlađenja; preporuke za predviđanje potreba i potrošnje energije u stambenim, poslovnim i javnim objektima; zgrade budućnosti, pametne zgrade i gradovi; rashladni sistemi danas i sutra, novi pametni sistemi KGH u zgradama, zgrade koje oponašaju ljudski organizam...

Predviđena je sesija sa izlaganjem najboljih radova objavljenih u prvim brojevima časopisa KGH, kao i pregled najznačajnijih radova domaćih naučnika i stručnjaka koji rade i širom sveta. Posebna sesija biće posvećena nastavnim programima potrebnim za obrazovanje stručnjaka o realizaciji, radu i održavanju najnovijih sistema za KGH i ostalih energetskih sistema zgrada i gradova.

Istaknuti predavači

plenarni

Produženi datumi i rokovi

Organizator će objaviti monografiju posvećenu 50. godišnjici Kongresa u kojoj će, između ostalog, biti navedeni svi radovi prihvaćeni za izlaganje tokom pola veka tog skupa. Zato molimo autore da poštuju predviđene rokove ukoliko žele njihov rad bude naveden u programu 50. Kongresa.

 • Slanje apstrakta rada na elektronsku adresu organizatora (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) 20. jun 2019.
 • Obaveštenje o prihvatanju apstrakta 15. jul 2019.
 • Rok za dostavu radova 31. jul 2019.
 • Potvrda o prihvatanju rada ili potrebi za ispravkama 20. avgust 2019.
 • Potvrda da je rad uvršten u program 31. avgust 2019.
 • Rok za dostavljanje PP prezentacije 15. novembar 2019.
 

Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i njihovih institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa e-adresom i telefonom, njegovu kratku biografiju i tekst apstrakta od 300 do 400 reči sa 5 ključnih reči.

Zbornik radova će dobiti svoj ISBN i biće objavljen na sajtu www.izdanja.smeits.rs. Originalni radovi mogu dobiti DOI broj. Izabrani radovi će biti preporučeni za objavljivanje u časopisu „Energy and Buildings“.

50. Međunarodni kongres i izložbu o KGH podržali su

rehva   iir  abok  ashrae

kgh


Budućnost struke u Beogradu

Svečanost otvaranja, u sredu, 5. decembra u 10.00 časova, počela je Himnom Srbije koju je izveo hor OŠ „Ivo Andrić“, iz Beograda. Deca su nakon Himne otpevala ekološki angažovanu pesmu o štetnosti plastike.

Zatim je prof. Branislav Todorović pozdravio goste i reč dao g. Zoranu Prediću, državnom sekretaru u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.

Branislav Todorovic

Prof. dr Branislav Todorović

Zoran Predic

 1. Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije
Prisutne su pozdravili gđa Ivana Glišić, u ime preduzeća Elcom Trade, iz Beograda, Generalnog pokrovitelja kongresa, Goran Jevtić, u ime preduzeća Energy Net, Kać, Pokrovitelja izložbe, Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje i Ioan Silviu Doboşi, koji je ovom prilikom govorio kao ambasador CLIMA 2019, svetskog REHVA-inog kongresa, koji se maja sledeće godine održava u Bukureštu.

Ivana Glisic Elcomtrade

Gđa Ivana Glišić, Elcom Trade, Beograd

Goran Jevtic Energynet

 1. Goran Jevtić, Energy Net, Kać
Darryl Boyce

 1. Darryl Boyce, sledeći predsednik ASHRAE-a, SAD
Didier Coulomb

 1. Didier Coulomb, direktor Međunarodnog instituta za hlađenje, Francuska
Ioan Dobosi

 1. Ioan Silviu Doboşi, ambasador CLIMA 2019
Nakon svečanog otvaranja, usledila je plenarna sesija u kojoj su govorili Thomas Lawrence, Ljubomir Jankovic, Karim Ghazi Wakili i Andrea Gasparella.

Domaćin Koktela dobrodošlice, preduzeće Deltaterm iz Beograda, dostojno je ugostilo posetioce, a nakon toga je u dve sale nastavljen rad kongresa.

U velikoj sali je održana sesija o ulozi obnovljivih izvora energije u ublažavanju globalnog zagrevanja.

U Japanskom salonu je održan panel o primeni sistema energetskog menadžmenta u Srbiji, koji su vodili prof. dr Miloš Banjac, Dejan Stojanović, Admir Džubur i Dušan Macura, a moderatori su bili Petar Vasiljević i Bojan Bogdanović. Oni su predsedavali sesiji o daljinskom grejanju koja je usledila nakon kratke pauze i, zbog dugotrajnih i plodnih diskusija, trajala skoro do 19.00 časova.

Četvrtak, 6. decembra, počeo je tradicionalnim Forumom pod naslovom Poboljšanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hlađenja pogodnim za očuvanje klimatskih uslova i ozonskog omotača, koji organizuju UN Environment OzonAction, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Društvo za KGH Srbije. Sledila je sesija o evropskom i domaćem zakonodavstvu, a nakon toga je bilo reči o rashladnim mašinama i sistemima.

Aneks B je postao mali za studentsku sesiju. Ove godine su došli studenti iz Kosovske Mitrovice, Niša, Kraljeva, Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Tuzle i Rumunije. Obilazili su izložbu, slušali predavanja i u studentskoj sesiji i u velikoj sali, a nakon toga su mlade kolege iz Tuzle i Rumunije organizovano posetile Muzej Nikole Tesle.

Nakon studentske sesije održano je prvo Nacionalno studentsko takmičenje Društva za KGH Srbije. Sedam koleginica i kolega iz Kraljeva, Kragujevca, Niša, Novog Sada i Beograda u Delegatskoj 9 izlagalo je svoje radove pred petočlanim žirijem, koji su činili red. prof. dr Bratislav Blagojević, Mašinski fakultet u Nišu (koordinator), red. prof. dr Maja Todorović, Mašinski fakultet u Beogradu, doc. dr Aleksandar Anđelković, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, doc. dr Novak Nikolić, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i doc. dr Miljan Marašević, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Najviše bodova je dobio student Danijel Todorović, FTN, Novi Sad za rad pod naslovom Heating of domestic hot water in hotel using heat from grey wastewater, a mentor je bio doc. dr Mladen Tomić.

studentsko takmicenje

Takmičari i članovi žirija Nacionalnog studentskog takmičenja

Četvrtak veče je rezervisan za svečanu večeru, u okviru koje Društvo za KGH Srbije dodeljuje svoja priznanja.

U skladu sa pravilnikom o priznanjima SMEITS-a, Društvo za KGH Srbije svake godine sledeća svoja godišnja priznanja dodeljuje na svečanoj večeri u okviru Kongresa i izložbe o KGH: Plaketu KGH, Medalju KGH, Diplomu za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u tekućoj godini, Zahvalnicu Generalnom pokrovitelju kongresa, Diplomu za izloženi novi proizvod na našem tržištu, Diplomu za najbolje uređen štand i, od ove godine, proglašava pobednika Nacionalnog studentskog takmičenja Društva za KGH Srbije.

Svečanu dodelu godišnjih priznanja otvorio je prof. Branislav Todorović koji je zamolio dr Milovana Živkovića, predsednika SMEITS-a da kaže par reči pre same dodele.

Priznanja Todorovic Zivkovic

Prof. Branislav Todorović i dr Milovan Živković

Odluku o dobitnicima najviših priznanja za dostignuća u struci grejanja, hlađenja i klimatizacije za 2018. godinu doneo je Žiri za priznanja Društva za KGH Srbije koji čine: Živojin Perišić, predsednik, i članovi: Milovan Živković, Marija Todorović, Dragomir Šamšalović i Vladan Galebović, sekretar SMEITS-a. Plakete KGH i Medalje KGH uručio je profesor Branislav Todorović

Najveće priznanje Društva za KGH Srbije - Plaketu KGH dobili su gg. Nebojša Ražić i Milan Ivković.

Plaketa Nebojsa Razic

 1. Nebojša Ražić
Plaketa Milan Ivkovic

 1. Milan Ivković
Drugo po značaju priznanje Društva za KGH Srbije - Medalju KGH, dobili su g. Zoran Stojković i gđa Dejana Soldo.

Medalja Zoran Stojkovic

 1. Zoran Stojković
Medalja Dejana Soldo

Gđa Dejana Soldo

Diploma za najbolje ocenjen članak u časopisu „KGH“ u 2018. godini pripala je autorima Milošu Čokiću i Mariji S. Todorović za članak objavljen u broju 4/2018. pod nazivom: „Temeljno energetsko renoviranje tradicionalne seoske kuće u cilju dostizanja statusa kuće nula fosilnih goriva i unapređenja kvaliteta unutrašnje sredine“.

Milos Cokic

 1. Miloš Čokić zahvaljuje na priznanju
Burgiu Sorrin

Profesor Branislav Todorović, predsednik Društva za KGH Srbije,
uručio je poklon svom kolegi, Burgiu Sorinu, predsedniku Rumunske asocijacije inženjera za instalacije,
u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu saradnju

Zahvalnice su dodeljene preduzeću Elcom Trade, iz Beograda, Generalnom pokrovitelju 49. Međunarodnog kongresa o KGH u znak zahvalnosti za veliku podršku u organizovanju ovogodišnjeg skupa. Preduzeća Grundfos Srbija i Vis Company, dobili su zahvalnice za više od 20 godina neprekidnog učešća na izložbi u okviru Kongresa.

Specijalna diploma za izloženi novi proizvod na našem tržištu dodeljena je preduzeću Nano energija, iz Beograda, za izloženi industrijski evaporativni hladnjak CS-36-VD sa varijabilnom brzinom ventilatora.

Specijalna diploma za najbolje uređen štand dodeljena je preduzeću Vaillant, iz Beograda, za atraktivan način prikazivanja svojih proizvoda – pokretnu izložbu – Road Show.

Danijel Todorović, pobednik Nacionalnog studentskog takmičenja predstavljaće Republiku Srbiju, Društvo za KGH Srbije i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu na REHVA-inom takmičenju koje se maja sledeće godine održava u Bukureštu, u okviru svetskog kongresa CLIMA 2019.

 student

Prof. Bratislav Blagojević uručuje priznanje mladom kolegi
Danijelu Todorović, pobedniku Nacionalnog studentskog takmičenja


Kompanija Systemair, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 50. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Danijelu Todoroviću u Bukureštu.Kompanija Elcom Trade, iz Beograda – Generalni pokrovitelj 49. Međunarodnog kongresa o KGH – pokriće troškove puta i smeštaja Mladenu Tomiću, mentoru pobedničkog rada. Kompanija Kim Tec, iz Beograda pobedniku je poklonila tablet.

Trećeg dana Kongresa održan je forum pod naslovom „Završna diskusija sa ciljem pristupa određenim zaključcima relevantnim za oba: IZLOŽEN RAZVOJ HVAC OPREME I REZULTATI Istraživanja i Razvoja predstavljeni u okviru Održanih KONGRESNIH PREZENTACIJA treba da iznese DALjE POTREBE Itraživanja i Razvoja vezane za predstavljene metode, tehnologije, tehnike, standarde i softver koji se koriste u integralnom projektovanju, izgradnji, puštanju u rad, testiranju, praćenju i pametnom radu energetski efikasnih, održivih i zdravih novih zgrada, kao i u temeljno energetski obnovljenim postojećim zgradama. Prisustvo visoko uglednih predstavnika međunarodnih KGH organizacija može omogućiti Forumu da, pored Globalnog Zagraevanja, osvetli i druge tehničke globalne probleme na kojima sistemi HVAC nisu imuni kao što su rizici od terorizma, politički ekstremi, nekontrolisane migracije i imigracije, s ciljem da se umanje teške a nekad i katastrofalne posledice događaja ekstrena“, koji je pripremila i vodila prof. dr Marija Todorović.

Zatvarajući 49. Međunarodni kongres i izložbu o KGH, prof. dr Branislav Todorović je istakao da je ovaj skup podržalo preko 120 izlagača iz zemlje i sveta na 163 štanda u Sava centru. On je tom prilikom najavio pripremu jubilarnog 50. Kongresa, koji će se održati od 4. do 6. decembra 2019. u Sava centru u Beogradu.Ovogodišnji, 49. po redu, kongres i izložba o KGH održavaju se na kraju godine jubileja Saveza inženjera i tehničara Srbije. Sretenjski orden, dodeljen SITS-u za vek i po trajanja, dodeljen je svima nama koji činimo tu veliku i značajnu organizaciju. Društvo za KGH Srbije je pred još jednim jubilejom – sledeće godine će organizovati 50. kongres i izložbu. Ti jubileji su podstrek da ovogodišnji kongres bude poseban po temama, kvalitetu radova i predavačima iz zemlje i sveta. Teme su izabrane tako da odgovaraju aktuelnim zahtevima današnjice u svetu, a posebno u našoj zemlji.

Organizacioni odbor

Generalni pokrovitelj

Elcomtrade

Pokrovitelj izložbe

EnergyNet

Domaćin koktela dobrodošlice

deltaterm

Tematske oblasti

Metodi, tehnologije, tehnike, standardi i softveri integralnog projektovanja, gradnje, tehničkog pregleda, ispitivanja, monitoringa i pametnog korišćenja energetski efikasnih održivih zdravih novih zgrada i temeljno obnovljivim izvorima energije integrisanom energetskom – rehabilitacijom obnovljenog postojećeg urbanog građevinskog sektora u cilju postizanja održivosti, bezbednosti, ozelenjavanju i adaptabilnosti urbanih sistema klimatskim promenama i rezilijentnosti ne samo u odnosu na vremenske ekstreme i geološke poremećaje, već i u odnosu na izloženost rizicima terorizma, političkih ekstrema nekontrolisanih migracija i imigracija biće noseće teme kongresa i izložbe. Tematske oblasti su:

 1. Unapređenja i inovacije osnovnih principa, metoda proračuna opterećenja, projektovanja, proizvodnje komponenata, standarda i ispitivanja energetski unapređene opreme i sistema za KGH (klimatizaciju, grejanje, hlađenje) i ventilaciju.
 2. Merodavni parametri i mape kvaliteta spoljašnje sredine (vazduha, vode, zemlje) i rizici zagađenja.
 3. Simulacija performansi zgrada, rezilijentnost tipične meteorološke godine prema klimatskim promenama i referentni podaci hidrometeorologije i hidrogeologije, kao i simulacijama određivanje podataka – rezultata interakcije vetra i mreže urbanih struktura.
 4. Metodi i problemi integralnog projektovanja održivih objekata i integralna isporuka projekata zgrada (posebno komercijalnih, zdravstvenobolničkih, data centara i drugih posebnih namena); merodavne analize i optimizacija energetske efikasnosti svih faza životnog veka objekta.
 5. Metodi i standardi tehničkog prijema, održavanja, ispitivanja kontrole i optimizacija rada sistema KGH određenih namena i vrste objekata; ispitivanja merenjem dinamike bilansa potreba energije u uslovima merenih hidrometeoroloških parametara i validacija rezultata simulacija.
 6. Aktuelne teme razvoja opreme i sistema mobilne klimatizacije.
 7. Merodavni potencijali i bilansi obnovljivih izvora energije (OIE) (lokalno, regionalno i na nivou države).
 8. Zelene površine, zeleni krovovi i fasade; novi materijali, multifunkcionalne fasade i samolečive konstrukcije.
 9. Integracija OIE, posebno fotonaponskih i fotonaponskotoplotnih (FN i FNT) slojeva i struktura u omotače zgrada (BIPV); optimizacija dnevnog i veštačkog osvetljenja; istraživanja, razvoj i standardizacija.
 10. Merenje protoka ventilacionog vazduha i kvalitet unutrašnje sredine uključujući biološku čistoću i akustiku.
 11. Tehnologije hlađenja, rashladni uređaji i sistemi i toplotne pumpe kao OIE, istraživanje i razvoj proizvodnje na pragu reindustrijalizacije.
 12. Uticaj novih tehnologija i usavršene opreme za KGH sa prirodnim rashladnim sredstvima na poboljšanje energetske efikasnosti sistema za KGH.
 13. Primena regulative o fgasovima i direktive o ekološkom dizajnu u 2018 – realnost i mogućnosti.
 14. Ograničenja u nabavci i primeni rashladnih sredstava koja značajno utiču na globalno zagrevanje (visoki GWP).
 15. Sistemi daljinskog grejanja i hlađenja u urbanim transformacijama (uslovima sve većih migracija u gradove, uticaja na zdravstvene uslove, način organizacije života, sigurnost, održivost).
 16. Temeljno energetsko renoviranje uz integraciju korišćenja OIE na nivou pojedinačnih (posebno stambenih) objekata i na nivou javnog gradskog sistema daljinskog grejanja i hlađenja.
 17. Korišćenje OIE za naselja nula emisije CO2 u sprezi sa skladištenjem energije upotrebom podzemnih prostora iscrpljenih i zatvorenih kopova uglja i minerala.
 18. Distribuirana proizvodnja električne energije korišćenjem OIE u sistemu pametne mreže i skladištenja energije.
 19. Kombinovani sistemi centralne i distribuirane ko i trigeneracije energije u sprezi sa pametnoj mrežom i uz korišćenje OIE i sistema skladištenja energije.
 20. Električne instalacije, pametne mreže i ICT infrastruktura rezilijentnih zgrada i rurbanih naselja energije plus.
 21. Vertikalni i horizontalni transport (liftovi, eskalatori i drugi mehanički sistemi u zgradama).
 22. Sistemi za snabdevanje vodom, otpadne vode i čvrst otpad.
 23. Sistemi automatske kontrole i inteligentnog upravljanja objektom u celini uključujući sisteme KGH, kontrolu pristupa, sistem bezbednosti, zaštite i zaustavljanja požara.
 24. Energetski efikasno korišćenje OIE za KGH u rurbanom (harmonizovanom ruralnom i urbanom) razvoju, naprednoj organskoj poljoprivredi, agroindustriji, hladnom lancu hrane i drugim proizvodnokomercijalnim objektima i sistemima.

Važni datumi i rokovi

 • Apstrakt rada poslati na elektronsku adresu organizatora 30. jun 2018.
 • Obaveštenje o prihvatanju apstrakta 10. juli 2018.
 • Rok za dostavu radova 15. septembar 2018.
 • Potvrda o prihvatanju rada ili potrebi za revizijom 2. oktobar 2018.
 • Rok za dostavu konačne verzije rada 16. oktobar 2018.
 • Potvrda da je rad uvršten u program 1. novembar 2018.
 • Rok za dostavljanje PP prezentacije 15. novembar 2018.
 • Apstrakt treba da sadrži: naslov, imena autora i njihovih institucija, zvezdicom označenog autora za komunikaciju sa eadresom i telefonom, tekst apstrakta od 300 do 400 reči i 5 ključnih reči.
    

Studentski program

Drugog dana kongresa predviđen je tradicionalni program za studente redovnih i poslediplomskih studija i najmlađu generaciju visokoškolski obrazovanih stručnjaka opredeljenih za struku KGH i za ostale specijalnosti u neposrednoj vezi sa opremom i sistemima KGH, kao i ostalim tehničkim sistemima zgrada, naselja i gradova uključujući sve date tematske oblasti kongresa i izložbe.

Zbornik radova

Izloženi radovi biće objavljeni u elektronskoj formi zbornika.

Publikovanje radova

Saopšteni radovi mogu biti kandidati za objavljivanje u časopisu „Energy and Buildings“, izdavača Elsevier.

Izložba

Izložba ima za cilj da predstavi i obavesti stručnu javnost o novim proizvodima iz oblasti KGH koji se koriste u zgradama i za snabdevanje zgrada energijom. Izložba će biti usmerena na nove proizvode sa primenom novih visoko energetski efikasnih tehnologija u oblasti sistema i postrojenja KGH, kao izložbeni nerazdvojiv deo svih tematskih oblasti stručnog skupa. To je prilika da se u isto vreme i na istom mestu sretnu projektanti, konstruktori, proizvođači, naučnici, predstavnici firmi – svi posvećeni istom zadatku: obezbeđenju zdrave životne i radne sredine u izgrađenom prostoru, za održive zgrade, stamene gradove i zaustavljanje klimatskih promena smanjenjem emisije CO2.

Zelena izložba

Jednim posebnim delom izložba je posvećena softverima, informacionim tehnologijama kao i zelenim programima i mrežama, koji pobuđuju veliki interes posetilaca s obzirom na danas nezamenljivu ulogu softvera i informacionih tehnologija u svim domenima komponenata i sistema KGH, istraživanja i razvoja pametnih zgrada, naselja i gradova.

Jezici na kongresu

Zvanični jezici su srpski i engleski.

Za autore iz Srbije

U skladu sa Pravilnikom o postupku, načinu vrednovanјa i kvantitativnom iskazivanјu naučnoistraživačkih rezultata istraživača (http://goo.gl/EbG1Zj), rad pisan za kongres o KGH predstavlja saopštenje sa međunarodnog skupa štampano u celini i vrednovan je sa 1 (jednim) bodom.

Poziv na sponzorstvo

Četrdeset deveti kongres o KGH ima jednog generalnog pokrovitelja, pokrovitelja izložbe, domaćina koktela dobrodošlice i više glavnih sponzora, sponzora i izlagača. Za uslove sponzorstva obratite se organizatoru.

Kotizacija

Kotizacijom se nadoknađuju: štampani zbornik rezimea radova pisanih za Kongres; štampana knjiga „Ko je ko u KGH u 2018”, troškovi organizacije skupa, večera 6. decembra, ručak 7. decembra, kotel dobrodošlice i dr. Kotizacija iznosi (PDV je uključen):

 • 15.000 dinara za državljane Republike Srbije.
 • 12.000 dinara za članove Društva za KGH Srbije.
 • 300 € za državljane ostalih država (50% popusta za državljane Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije).
 • Autori radova (tj. prvi autor, ako rad ima više autora) oslobođeni su plaćanja kotizacije, dok je koautori plaćaju u punom iznosu.
https://support.microsoft.com/sr-latn-rs/office/snimanje-projekcije-slajdova-sa-prate%C4%87om-pri%C4%8Dom-i-pode%C5%A1avanjem-vremena-slada-0b9502c6-5f6c-40ae-b1e7-e47d8741161c

Sledeći kongres

52. Kongres i izložba o KGH 
1–3. decembar 2021.

O nama

Najveći kongres o klimatizaciji, grejanju i hlađenju u ovom delu Evrope koji se bez prekida održava 52 godine.

Pratite nas:

 

Kontakt

Za više informacija o
52. Međunarodnom kongresu i izložbi o KGH,
javite se na:
  office(a)smeits.rs
  +381 11 3230 041
  +381 11 3231 372
  Kneza Miloša 7a/II,
11000 Beograd, Srbija